Για ραντεβού καλέστε μας στο 27210 92995

Υπερηχογράφημα Β' Επιπέδου

ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΟΚΟΣ 
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ 
ΝΕΔΟΝΤΟΣ 87
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΤΗΛ 2721092995
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ
(ΜΕΓΑΛΟ ΥΠΕΡΗXOΓΡΑΦΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ)

Το υπερηχογράφημα Β΄επιπέδου αποτελεί μια ακίνδυνη μέθοδο προγεννητικού ελέγχου που εντοπίζει έγκαιρα τυχόν συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου. Για το λόγο αυτό, θεωρείται, απαραίτητη για όλες τις εγκύους.
  
Η εξέταση πραγματοποιείται από την 20η έως την 24η εβδομάδα κύησης με σκοπό να ελέγξει την ανατομία του εμβρύου. Ωστόσο, συνιστάται η διεξαγωγή της στις 22- 23 εβδομάδες κύησης, καθώς τότε το έμβρυο έχει το κατάλληλο μέγεθος που επιτρέπει στον εξεταστή να διακρίνει πιο εύκολα την ανατομία του.
 
Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος, ο γιατρός εξηγεί στους γονείς τις εικόνες που λαμβάνει. Η ανατομία του εμβρύου ελέγχεται ανά σύστημα. Εξετάζονται όλα τα ζωτικά του όργανα (εγκέφαλος, καρδιά, γαστρεντερικό, ουροποιητικό, γεννητικά όργανα, άνω και κάτω άκρα, ομφάλιος λώρος, πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, πρόσωπο, κρανίο, σπονδυλική στήλη και θώρακας). Παράλληλα, γίνονται διάφορες μετρήσεις, ώστε να ελεγχθεί η ανάπτυξη του εμβρύου.

Επιπλέον, ελέγχονται χρωμοσωμικοί δείκτες που προσδιορίζουν την πιθανότητα ύπαρξης χρωμοσωμικών ανωμαλιών  (π.χ.  σύνδρομο Down). Oι δείκτες αποτελούν ύποπτα ευρήματα τα οποία δεν συνιστούν από μόνα τους πρόβλημα, π.χ. ένας χοντρός λαιμός – σβέρκος δεν αποτελεί πρόβλημα, διότι αρκετοί φυσιολογικοί άνθρωποι έχουν χοντρό λαιμό. Επειδή, όμως, τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν σχεδόν όλα χοντρό σβέρκο, όταν αναγνωριστεί ένα έμβρυο με αυτό το χαρακτηριστικό υποπτευόμαστε ότι μπορεί να πάσχει από σύνδρομο Down. 
Το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου είναι ικανό να εντοπίσει τις περισσότερες δομικές ανωμαλίες ενός εμβρύου. Φυσικά, ορισμένες από αυτές δεν αναγνωρίζονται είτε επειδή δεν φαίνονται με την τεχνική των υπερήχων (π.χ. διαφραγματοκήλη, ατρησία του ορθού, του εντέρου και του οισοφάγου κ.ά.), είτε επειδή εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της κύησης. Περαιτέρω, καμιά προγεννητική μέθοδος δεν μπορεί να ελέγξει τη λειτουργία των οργάνων ενός εμβρύου (π.χ. αν έχει φυσιολογική ακοή).
Επίσης, η εξέταση μπορεί να έχει περιορισμένη ευαισθησία λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως αυξημένο σωματικό βάρος της μητέρας, η θέση του πλακούντα και του εμβρύου.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, μόνο το 60% όλων των ανωμαλιών μπορεί να διαγνωστεί προγεννητικά. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν το υπερηχογράφημα εμφανίζει ένα έμβρυο ως φυσιολογικό, παραμένει μια μικρή πιθανότητα να υπάρχει κάποιο πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να ανιχνευτεί προγεννητικά και δεν εγγυάται τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού.

To Βρετανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (RCOG) δημοσίευσε την παρακάτω λίστα ανωμαλιών και το ποσοστό ανίχνευσής τους με υπερηχογραφική εξέταση.

Aνωμαλία    Τι σημαίνει? Πιθανότητα διάγνωσης από το u/s Β’ Επιπέδου
Δισχιδής ράχη    Ανοιχτός σπονδυλικός σωλήνας    90%
Ανεγκεφαλία    Απουσία των οστών θόλου του κρανίου    99%
Υδροκεφαλία    Περισσότερο εγκεφαλονωτιαίο υγρό    60%
Μείζων Συγγενής
Καρδιοπάθεια    Εκ γενετής πρόβλημα στην καρδιά    25%

Διαφραγματοκήλη     Έλλειμμα (τρύπα) στο διάφραγμα (ο μυς που χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά)    60%
Εξόμφαλος Γαστρόσχιση    Έλλειμα στο κοιλιακό τοίχωμα    90%
Νεφρικές ανωμαλίες    Απουσία νεφρών ή μη φυσιολογικοί νεφροί    85%
Σοβαρές ανωμαλίες
των άκρων    Απουσία οστού ή πολύ κοντά άκρα    90%
Εγκεφαλική Παράλυση    Σπαστικότητα    Δεν φαίνεται
υπερηχογραφικά
Αυτισμός        Δεν φαίνεται
υπερηχογραφικά
Σύνδρομο Down        40-50%

Κατά τη διάρκεια του υπερήχου ο γιατρός προσπαθεί να απεικονίσει δισδιάστατα διάφορα τμήματα όργανα / του εμβρύου. Συχνά, η θέση του δεν επιτρέπει τη λήψη των κατάλληλων εικόνων. Τότε, ζητούμε από τη μητέρα να αλλάξει θέση, ώστε να αλλάξει τη θέση του και το έμβρυο. Βέβαια, αυτό δεν είναι πάντα αποτελεσματικό και ίσως χρειαστεί μια μικρή βόλτα (15-20 λεπτά), ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έχουμε πάντα τη διάθεση να απεικονίσουμε και τρισδιάστατα (3D) το έμβρυο. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, είτε γιατί το έμβρυο δεν έχει καλή θέση, είτε επειδή καλύπτεται από τον πλακούντα του. Οι εικόνες 3D δεν είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος μας και κυρίως λαμβάνονται για να έχουν οι γονείς μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση του εμβρύου.

Το φύλο του εμβρύου μπορεί να αναγνωριστεί με ακρίβεια στο 99.9% των περιπτώσεων, για αυτό και οι γονείς που δεν επιθυμούν να γνωρίζουν το φύλο του μωρού τους θα πρέπει να ενημερώσουν τον εξετάζοντα ιατρό πριν ξεκινήσει το υπερηχογράφημα.

Σκοπός όλων των παραπάνω είναι η δική σας καλύτερη ενημέρωση. Κάθε μέλλουσα μητέρα πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένη και να γνωρίζει ακριβώς τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς κάθε εξέτασης.

Εμείς με χαρά θα λύσουμε τυχόν απορίες σας.

image-337467-blog.jpg

ΝΤΟΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Μαιευτήρας Γυναικολόγος Καλαμάτα